Breaking News

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Yönetilir?

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Yönetilir?


Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte çocukların da telefon, tablet ve  televizyon ile etkileşimleri giderek artıyor ve buna bağlı olarak ekran süreleri de  artış gösteriyor. Ebeveynler olarak her ne kadar bunu kontrol altında tutmaya çalışsak da ipin ucu çoğu zaman kaçıyor. Tablet, telefon, televizyon karşısında başka bir dünyaya dalan çocuklardan izlediği ekranı kapatmasını istediğimizde evde bir kriz ortamı kaçınılmaz hale geliyor. Ev içerisinde huzursuz ve gergin bir ortam oluşuyor.

Aslında amacımız onlar engellemek ya da kısıtlamak tabii ki değil. Sadece teknolojinin ve ekran başında fazla zaman geçirmenin zararlarından onları korumaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki çocuğumuzun eline telefonu verip neye maruz kaldığını kontrol etmemek onu alıp bir gece vakti ıssız sokaklarda yalnız bırakmaktan farklı değildir. Orada başına gelebilecek her türlü zarar verici elindeki telefondan da ona ulaşabilir. Fakat çocuklara bunu anlatmak sanıldığı kadar kolay değil. Sınır koymaya çalıştığımızda veya kontrol etmeye çalıştığımızda büyük bir tepkiyle karşılaşıyoruz. Çünkü çocuklar sınırsız bir alan ve sınırsız bir özgürlük istiyorlar ve bu ebeveynleri tarafından kısıtlandığında çocukta yoğun duygusal tepkiler oluşuyor.

Ancak bu çatışma hali hem ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiye zarar verebilir hem de anne babaların çocuklarına bağırdığı için vicdan azabı yaşamasına sebep olabilir.

Peki çocuklarımızla bu çatışmayı yaşamamak için sınırsız ekran kullanımına müsaade mi etmeliyiz?

Tabii ki Hayır...

Ancak dengeli bir yaklaşım benimsemek çocuklarımızın zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerini desteklemek içi çok önemlidir. İşte çocukların ekran süresini yönetmek için bazı ipuçları;

Sınırlamalar Belirleyin

Çocuklarınızın ne kadar süre ve ne zaman ekran başında olabileceğine dair bir sınır belirleyin ve bu kurala uyun. Örneğin, günlük bir süre belirleyin o süre haricinde kullanmasını sınırlayın. Hafta içi ve hafta sonu için ayrı sınırlamalar getirebilirsiniz.

çocuklarda ekran yönetimi


Alternatif Aktiviteler Sunun

Çocuklarınızın ekran sürelerini diğer aktivitelerle dengede tutmak için açık hava oyunları, spor aktiviteleri, kitap okuma, sanatsal aktiviteler vb. gibi alternatifler sunun. Böylece  çocuğunuzun hem ekran bağımlılığından uzaklaşmasına yardımcı olursunuz hem de farklı beceriler geliştirmesini desteklemiş olursunuz.


Kaliteli İçerikler Seçin 

Çocuklarınızın ekran süresi kadar bu süreyi değerli ve eğitici içeriklerle doldurmasını sağlamak da oldukça önemlidir. Eğitici uygulamalar ve yaşlarına uygun oyunlar gibi kaliteli içerikleri seçmeye özen gösterin. Bunun için ebeveyn denetimini kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun erişebileceği uygulamaları ve içerikleri sınırlamak uygun yaş aralığına ve içeriklere sahip olduğundan emin olmak için bu uygulamalar oldukça faydalıdır.


Ailece Kurallar Belirleyin

Aile olarak tablet kullanımıyla ilgili kurallar belirleyin ve bunları çocuğunuza net bir şekilde iletişim kurarak anlatın. Örneğin yemek zamanlarında veya uyku öncesi ekrandan uzak durulması gibi kurallar sağlıklı alışkanlıklar oluşturmanıza yardımcı olacaktır.


Örnek Olun 

Çocuklar genellikle ebeveynlerinin sözlerini değil davranışlarını takip ederler. Bu nedenle, çocuğunuzun tablet kullanımını tutabilmek için sizin de iyi bir rol model olmanız önemlidir. Kendiniz ekran kullanımını sınırlayarak çocuğunuza örnek olabilir ve daha dengeli bir yaklaşım geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarda ekran süresi nasıl yönetilir?



Çocuklarda tablet bağımlılığını önlemek. sağlıklı bir ekran kullanım alışkanlığı geliştirmek ve çocuğunuzun diğer etkinliklere zaman ayırmasını sağlamak için önemlidir. Sınırlı ekran süresi belirlemek, alternatif aktiviteler sunmak, ailece kurallar belirlemek, kaliteli içerikler seçmek ve iyi bir rol model olmak, çocuğunuzun sağlıklı bir denge kurmasına yardımcı olacaktır.




Hiç yorum yok